fbpx

Blykstės naudojimas derinant su ilgu išlaikymu

Blykstės naudojimas derinant su ilgu išlaikymu

✔️ Blykstė trunka tik trumpą akimirką todėl reikia susinchronizuoti blykstę su fotoaparato užrakto greičiu (angl. shutter speed). Maksimalus užrakto greitis fotografuojant su blykste dažniausiai fotoaparatuose yra apie 1/200, tačiau jau yra fotoaparatų, kurių užrakto greitis gali būti ir trumpesnis.

🌃 Fotografuojant visiškoje tamsoje nėra svarbu kokį užrakto greitį pasirinksime rezultatas visada bus toks pats (kalbant apie maksimalų trumpiausią, pvz.: 1/200 ir ilgesnius pvz.: 1/60, 6sec. ir t.t.).

💡Tačiau jeigu fotografuojama ne visiškoje tamsoje, tokiu atveju užrakto greitis turės įtakos galutiniam rezultatui. Ir pasinaudojant tuo galima sukurti labai įdomių rezultatų, pavyzdžiui į kadrą specialiai “įnešant” papildomos šviesos, ja “piešiant” šalia fotografuojamų objektų.

Kaip yra gaunamos tokios nuotraukos?

Pasirinkus ilgą užrakto greitį, blykstė vistiek truks tik vieną akimirką. Tai reiškia, jog net jeigu ir užrakto greitis truks 6 sekundes, blykstė tame tarpe suveiks tik vieną kartą ir tik vieną akimirką. Tuo momentu kai blykstė suveikia vaizdas nuotraukoje yra “sustabdomas”, visa kita kas vyksta kadre yra nufotografuojama įprastai „ilgu išlaikymu“. Todėl, jeigu 6 sekundes yra fotografuojama iš rankos arba yra fotografuojami judantys objektai jie išsilies, o “sustingęs” objektas nuotraukoje liks tik stipriai apšviestas blykstės. Tokiu būdu, derinant “sustingusį” ir “išsiliejusį” vaizdus kadre galima gauti įdomių rezultatų.

👉 Pavyzdyje pateiktoje nuotraukoje fotoaparato nustatymai: 2,5s. f/14 ISO100.